Chromozomové přestavby s místy zlomů v genech pro T-buněčné receptory - Drbalová, Jitka; Rubeš, Jiří, 1950-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2015)
T lymfocyty na svém povrchu exprimují αβ nebo γδ T-buněčný receptor (TCR) zodpovědný za jejich antigenní specifitu. TCR je kódován celkem čtyřmi geny - TRA, TRB, TRD a TRG, které se nachází ve třech různých chromozomových oblastech. Během maturace T lymfocytů jsou geny pro TCR přeskupovány místně-specifickou rekombinací mezi klastry variabilních (V), diverzifikačních (D) a spojovacích (J) segmentů. Tento proces označovaný jako V(D)J rekombinace predisponuje T lymfocyty ke vzniku aberantních přestaveb, především reciprokých translokací a inverzí. K nelegitimním rekombinacím mezi rozdílnými TCR geny dochází v malé míře také u zdravých jedinců a u lidí a myší je absolutní počet těchto přestaveb považován za ukazatel rizika vzniku lymfomu. Cílem této práce bylo určit frekvence nelegitimních rekombinací mezi TCR geny metodou fluorescenční in situ hybridizace s využitím malovacích sond a BAC konstruktů a jejich analýza sekvenováním PCR produktů u různých živočišných druhů včetně člověka. Výs
T cells express either αβ or γδ antigen-specific T cell receptors (TCR).There are four TCR genes - TRA, TRB, TRD and TRG located in three different chromosome regions. During maturation of T cells, TCR genes are rearranged by site-specific recombination between clusters of variable (V), diversity (D) and joining (J) segments. The process of V(D)J recombination predisposes T cells to aberrant rearrangements such as reciprocal translocations and inversions. Illegitimate recombination of different TCR genes occurs at a low level in healthy individuals and it has been suggested that the absolute number of these trans-rearrangement correlates with the risk of lymphoma in humans and mice. The objective of this work was to assess the frequencies of interlocus recombination between TCR genes by means of fluorescence in situ hybridization using painting probes and BAC probes and their analysis by sequencing of PCR products in different species including humans. The occurence of trans-rearrangem
Vedoucí práce: Jiří Rubeš
Součástí příloh jsou dvě separátní publikace
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2015
Text český, separáty v angličtině
Keywords: disertace; dissertations; Genes, T-Cell Receptor; In Situ Hybridization, Fluorescence; V(D)J Recombination; geny TcR; hybridizace in situ fluorescenční; chromozomální přestavba; molekulární evoluce; nelegitimní rekombinace; T lymfocyty; V(D)J rekombinace; chromosomal rearrangement; illegitimate recombination; molecular evolution; T lymphocytes