Analýza minimální reziduální nemoci u leukémií a lymfomů metodou multiparametrické flowcytometrie - Stehlíková, Olga (2015)
Úvod. Průtoková cytometrie (FCM) plní důležitou roli při diagnostice a monitoringu hematologických malignit. Její začátky jsou zaznamenávány již v padesátých letech dvacátého století. V současnosti jsou rutinně využívány metody FCM u chronických i akutních leukémií, lymfomů, malignit z plazmatických buněk, myelodysplastického syndromu, paroxysmální noční hemoglobinurie a dalších poruch leukocytárních buněk. Metody. V naší laboratoři jsme připravili a otestovali panel pro osmibarevnou FCM detekci minimální reziduální nemoci (MRD) u chronické lymfocytární leukemie (CLL) a dále také postupy pro hodnocení MRD u akutních leukémií (AL). Výsledky. Hodnoty MRD měřené FCM byly porovnávány s metodami molekulární biologie, z provedených analýz byla zjištěna korelace těchto metod u CLL nad 90 % u AL cca 80 %. Neshody mezi jednotlivými metodami jsou způsobeny významným rozdílem v jejich detekčních limitech. Závěr. Cílem práce bylo vyhledání vhodných metod pro FCM detekci MRD u AL a CLL z aktuálně dostupných publikací a jejich modifikace, testování a zavedení do klinické praxe naší laboratoře.