Manažment rizika v prostredí štátnej správy vo vzťahu k implementácii Fiškálnej zmluvy - Rybárová, Eva (2013)
Predkladaná dizertačná práca sa venuje manažmentu rizika v prostredí štátnej správy vo vzťahu k implementácii Fiškálnej zmluvy. Cieľom dizertačnej práce je na základe teoretických poznatkov a doterajšej praxe v oblasti riadenia rizika na úrovni štátnej správy, analyzovať riziká vo vzťahu k implementácii Fiškálnej zmluvy s osobitným zreteľom na podmienky v Slovenskej republike.Skúsenosti so zavedením prísnych požiadaviek šiestich legislatívnych aktov, ktoré Fiškálnej zmluve predchádzali, nepotvrdili, že by sa ich zavedením zlepšilo hospodárenie v daných krajinách. Práve naopak, v mnohých prípadoch spôsobuje tlak na rýchle konsolidačné opatrenia, ktoré svojím charakterom predstavujú skôr rozhodnutia v zmysle cost-cutting než cost-management, čo sa môže negatívne prejaviť v krátkodobom aj dlhodobom horizonte. Drastické zníženie vládnych výdavkov v podobe investičných stimulov v čase recesie často pôsobí v neprospech ekonomického rastu.Fiškálna zmluva zavádza tri piliere fiškálnej disciplíny, pričom jedným z nich je systém automatického korekčného mechanizmu v prípade, že sa fiškálna politika krajiny nebude uberať tým správnym smerom. Okrem toho zavádza hodnotenie krajín na základe 3 vzájomne prepojených premenných (štrukturálny deficit, verejný dlh a HDP), s využitím podielu štrukturálneho deficitu na HDP na prípadné sankcie. Tento prístup však môže byť považovaný za veľmi riskantný a v konečnom dôsledku sa môže ukázať ako nebezpečný.