Pracovně právní vztahy v kontextu strategie řízení lidských zdrojů v bance - Pokorný, Robert (2013)
Tato disertační práce nese téma pracovněprávních vztahů v kontextu strategie řízení lidských zdrojů aplikovaných v konkrétní zvolené bance - v rakouské Oberbank AG a zejména pak v její pobočce působící v České republice. V první části práce jsou ukotveny aspekty a právní analýzy pracovních smluv v bance včetně problematiky náboru zaměstnanců a předsmluvních vztahů. Dále se práce zabývá komparací dvou systémů odměňování (dvou rozdílných kolektivních smluv) v přímé souvislosti s HR-strategií a motivací a řízením lidských zdrojů v mateřské rakouské Oberbank AG a její české dceřiné společnosti působící na trhu jako pobočka zahraniční banky. V závěrečné části disertační práce je rozebráno pět případů (de-facto případových studií) týkajících se různých způsobů skončení pracovního poměru. Tyto situace jsou postupně analyzovány s ohledem na jejich právní přípustnost v souladu se zák.č. 262/2006 Sb. (zákoníkem práce), v aktuálním platném znění.