Magnetorecepce hmyzu - recepční mechanismus závislý na světle - Kvíčalová, Markéta (2016)
Předkládaná dizertační práce je shrnutím poznatků o citlivosti živočichů na magnetické pole. Ve své úvodní části se zabývá možnými mechanismy magnetorecepce, identifikací a lokalizací magnetoreceptoru. Klade důraz především na studium hmyzu a srovnává experimentální výsledky studia hmyzu s dalšími živočišnými druhy, které byly podrobeny testování. Výsledky této práce byly získány v rámci výzkumu Laboratoře neuroetologie a smyslové fyziologie hmyzu a ukazují možnost, že magnetorecepce hmyzu je závislá na světle. Předpokládaným mechanismem, který hmyz ke své magnetické orientaci využívá, je mechanismus radikálových párů. Podobné výsledky ukazují i další laboratoře a jejich behaviorální testy na obratlovcích. Dizertační práce shrnuje informace o vlivu světla na mechanismus magnetorecepce, o užití vlivu různých vlnových délek a intenzit světla při testování magnetorecepce živočichů. Věnuje se také specifickému chování živočichů zvanému magnetický alignment a vlivům slabých radiofrekvenčníc