Přirozené protilátky proti a-Gal epitopu: vývoj enzymové imunoanalytické metody a využití v klinické imunologii - Hamanová, Markéta; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta (2016)
Byla vyvinuta původní enzymová imunoanalytická metoda (ELISA), která umožňuje kvantitativní stanovení přirozených antigalaktosylových protilátek (anti-Gal) v isotypech IgG, M, a A. Tyto protilátky jsou přítomny v séru všech zdravých osob, jejich koncentrace je interindividuálně variabilní. Statisticky významně vyšší koncentraci anti-Gal IgM mají ženy, anti-Gal IgA muži. U osob s krevní skupinou B je hladina anti-Gal ve všech isotypech signifikantně nižší než u ostatních krevních skupin. Tvorba anti-Gal v prvních dvou letech života koreluje s tvorbou celkových IgM, IgG a IgA, v pupečníkové krvi jsou prokazatelné pouze anti-Gal IgG. V séru pacientů s primárními hypogamaglobulinemiemi ve srovnání se zdravými osobami jsou anti-Gal protilátky přítomny ve významně nižších koncentracích: u pacientů s běžnou variabilní imunodeficiencí ve všech třídách imunoglobulinů, u pacientů se selektivním deficitem IgA pouze v isotypu IgA a u pacientů se selektivním deficitem IgM nejvýrazněji v IgM, ale st
The original enzyme immunoassay (ELISA) for quantitative determination of naturally occurring anti-galactosyl (anti-Gal) antibodies in the IgG, IgA and IgM isotypes was developed. These antibodies are present in serum of healthy population with inter-individually variable concentration. Women have statistically significant higher levels of IgM anti-Gal antibodies, on the other hand men have statistically significant higher levels of IgA anti-Gal antibodies. With regard to the blood groups, people with group B have statistically significant lower concentrations of anti-Gal antibodies in all three measured isotypes compared to other main blood groups. Production of IgG, IgA and IgM anti-Gal antibodies correlates with secretion of IgG, IgA and IgM immunoglobulin isotypes; only IgG anti-Gal antibodies are present in cord blood. The patients with primary hypogammaglobulinemia have statistically significant lower levels of anti-Gal antibodies in serum; patients with common variable immunodef
Přílohovou část práce tvoří dva separátní články
Rigorózní práce (RNDr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2016
Keywords: antigeny; ELISA; experimentální imunologie; imunodeficience; imunoglobuliny; imunoterapie; protilátky antigalaktosylové (anti-Gal); protinádorová terapie; přirozené protilátky; anti-Gal antibodies; antigens; antineoplastic therapy; experimental immunology; immune deficiency; immunotherapy; natural antibodies; Enzyme-Linked Immunosorbent Assay; Immunoglobulins; rigorózní práce; doctoral dissertations