Flowcytometrická analýza periferních lymfocytů nemocných s primárními poruchami tvorby protilátek - Nechvátalová, Jana (2015)
Běžný variabilní imunodeficit (CVID) a selektivní deficit IgA (IgAD) patří mezi nejčastější protilátkové imunodeficience a představují zřejmě různá fenotypová vyjádření stejného genetického základu. U pacientů s CVID byly opakovaně popsány změny v zastoupení lymfocytárních subpopulací doprovázené chronickou aktivací neznámého původu. Cílem této studie bylo zjistit, zda jsou stejné abnormality přítomny také u pacientů s IgAD. Imunofenotypizace vývojových stadií T a B lymfocytů byla provedena využitím průtokové cytometrie u 48 pacientů s CVID, 80 pacientů s IgAD a 80 zdravých kontrol. Vyšetření chronické aktivace jsme provedli u menší skupiny pacientů na základě stanovení koncentrace sérových cytokinů, LPS, sCD14. Naše výsledky ukazují, že stejně jako u pacientů s CVID můžeme i u IgAD pacientů sledovat zvýšené zastoupení subpopulace CD21lowCD38low a pokles paměťových B lymfocytů, přičemž IgAD pacienti s frekvencí CD19+IgD-CD27+ buněk < 0,4 % byli vždy příbuzní pacientů s CVID. Zvýšené za