Vliv infekce motolicí Diplostomum pseudospathaceum na úmrtnost přezimující hořavky duhové - Nezhybová, Veronika, 1988- (2015)
V této studii je sledován vliv infekce metacerkariemi motolice Diplostomum pseudospathaceum na úmrtnost druhého mezihostitele, juvenilní hořavky duhové (Rhodeus amarus) v průběhu prvního přezimování. Ryby byly odchované na Ústavu biologie obratlovců v Brně v experimentálních podmínkách, aby bylo zajištěno, že nejsou infikovány žádným parazitem. Na začátku experimentu byly infikovány cerkariemi D. pseudospathaceum uvolněnými z plovatek Lymnaea stagnalis. Mortalita ryb byla sledována od září 2010 do dubna 2011. Po dobu experimentu byly ryby uchovávány v polopřirozených podmínkách (přirozený teplotní a světelný režim), aby se schéma experimentu co nejvíce přiblížilo přirozeným podmínkám, ale zároveň aby bylo zabráněno infekci ryb dalšími parazity a predaci. Úmrtnost ryb infikovaných motolicí D. pseudospathaceum byla významně větší (57,3 %) než u skupin neinfikovaných kontrolních ryb (42,1 %). Infekce rodičovské generace neměla vliv na mortalitu potomků.