Monitorování biotransformace methotrexátu u onkologických pacientů s využitím kapalinové chromatografie - Řiháček, Michal (2015)
Rigorózní práce se věnuje zavádění separační metody analýzy methotrexátu a metabolitů na bázi ultra vysokoúčinné kapalinové chromatografie se spektrofotometrickou detekcí do klinické praxe, jako alternativy automatizovaných imunoanalytických technik, které mohou selhávat vXposkytování spolehlivých výsledků vXpřítomnosti interferujících metabolitů. Práce definuje validační parametry a kontrolu kvality separační metody stanovení methotrexátu a jeho hlavního metabolitu 7-hydroxymethotrexátu vXklinické laboratoři. Chromatografické podmínky byly upraveny a nastaveny tak, aby bylo vXbudoucnu možné kvantifikovat i další metabolity, včetně intracelulárních polyglutamátů methotrexátu, sXpoužitím citlivější instrumentace - hmotnostní spektrometrie. Pomocí nově zavedené metody bylo na Oddělení laboratorní medicíny Masarykova onkologického ústavu změřeno celkem 85 vzorků krevní plasmy dětských onkologických pacientů. Byly hodnoceny naměřené hodnoty zejména potenciálně nefrotoxického a hepatotoxick