Daňová kriminalita na úseku vybraných spotrebných daní - Palla, Peter (2015)
Táto práca je venovaná téme „Daňová kriminalita na úseku vybraných spotrebných daní“, pričom diskutuje o problematike daňových únikov a podvodov, páchaných v oblasti zdaňovania minerálnych olejov, tabakových výrobkov a liehu. Na úvod, pre lepšiu orientáciu v problematike, vymedzuje základy právnej úpravy vybraných spotrebných daní, na čo nadväzuje rozborom daňovej kriminality a jej trestania. Najprv približuje správne delikty ako prostriedky miernejšieho správno-právneho postihu a následne rozoberá relevantné daňové trestné činy ako prísnejší nástroj trestania páchateľa. Ďalej sa venuje priblíženiu jednotlivých foriem daňových únikov, pričom zohľadňuje aj odhalené prípady z praxe. Časť rigoróznej práce je venovaná analýze štatistických ukazovateľov vývoja daňovej kriminality a ich komparácie so Slovenskou republikou, ako krajinou s blízkym právnym poriadkom. Na záver práca diskutuje o už prijatých opatreniach a predkladá návrhy de lege ferenda na boj s daňovou kriminalitou.