Development of analytical methods for study of azaarenes and azaarones in environmental matrices - Brulík, Jan (2015)
Tato disertační práce je zaměřena na vývoj nových analytických metod pro stanovení heterocyklických látek, azaarenů (PANHs) a jejich degradačních produktů azaaronů (OH-PANHs). Tyto látky nejsou v současnosti ani systematicky ani intenzivně monitorovány v životním prostředí v porovnání s polycyklickými aromatickými uhlovodíky (PAHs). Toxicita azaarenů v životním prostředí je v důsledku jejich nízkých koncentrací v prostředí a toxických efektů uváděna jako relativně nízká. Toxicita azaaronů v prostřední zatím nebyla systematicky studována, ale v posledním desetiletí bylo publikováno několik studií uvádějících koncentraci azaaronu vyšší v porovnání s azaareny a toxicitu azaaronů srovnatelnou s PAHs. Tato disertační práce si klade za cíl popsat vývoj a optimalizaci metod pro měřeni azaarenů a jejich degradačních produktů azaaronů v říčních a mořských vzorcích. Tyto metody by měly doplnit soubor metod pro hodnocení celkové kontaminace prostředí polyaromatickými látkami.