Role of myeloperoxidase in vascular inflammation - Kremserová, Silvie, 1987-; Kubala, Lukáš, 1973-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2016)
Myeloperoxidáza (MPO), hemoprotein hojně se vyskytující v neutrofilních granulocytech, katalyzuje tvorbu reaktivních metabolitů kyslíku, které jsou rozpoznávány pro jejich mikrobicidní i pro-zánětlivé vlastnosti. Na základě toho, že MPO má klíčovou úlohu v zánětlivých procesech se předpokládá, že MPO je také zapojena v patogenezi cévních onemocnění. Po degranulaci z cirkulujících neutrofilních granulocytů se kladně nabitá MPO naváže elektrostatickou interakcí na povrch endoteliálních buněk, kde podléhá transcytóze a ukládá se v extracelulární matrix (ECM). My jsme ukázali, že se MPO váže k ECM různých buněk a purifikovaným proteinům ECM. Elektrostatická povaha těchto interakcí byla navržena na základě modulačních účinků glykosaminoglykanů. Dále, aktivita MPO byla znásobena po vazbě k vybraným proteinům ECM. Kromě toho, dříve bylo ukázáno, že se MPO váže na leukocyty a významně moduluje jejich chemotaktické funkce a zvyšuje aktivaci neutrofilů. Zde jsme studovali interakci MPO s červený
Myeloperoxidase (MPO), abundant hemoprotein in neutrophils, catalyzing a generation of reactive oxygen species that are recognized for their microbicidal as well as pro-inflammatory properties. Based on the MPO key role in the inflammatory processes, an importance of MPO in the pathogenesis of vascular diseases can be suggested. Upon the degranulation from circulating neutrophils, cationic MPO binds to the surface of endothelial cells in an electrostatic-dependent manner and undergoes transcytosis and deposition in the underlying extracellular matrix (ECM). We showed that MPO binds to ECM derived from variety of cells and to purified ECM proteins. The electrostatic nature of these interactions was proposed based on the modulating effects of a glycosaminoglycans. Furthermore, the MPO activity upon binding to selected ECM proteins was potentiated. Additionally, previously was shown that MPO binds to leukocytes and significantly modulates their chemotactic functions and increases neutroph
Vedoucí práce: Lukáš Kubala
Součástí práce je pět separátních publikací
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2016
Keywords: buněčná smrt; kardiovaskulární nemoci; myeloperoxidáza; neutrofily; vaskulitida; záněty; cardiovascular diseases; cell death; inflammations; myeloperoxidase; vasculitis; Neutrophils; disertace; dissertations