Role of myeloperoxidase in vascular inflammation - Kremserová, Silvie, 1987- (2016)
Myeloperoxidáza (MPO), hemoprotein hojně se vyskytující v neutrofilních granulocytech, katalyzuje tvorbu reaktivních metabolitů kyslíku, které jsou rozpoznávány pro jejich mikrobicidní i pro-zánětlivé vlastnosti. Na základě toho, že MPO má klíčovou úlohu v zánětlivých procesech se předpokládá, že MPO je také zapojena v patogenezi cévních onemocnění. Po degranulaci z cirkulujících neutrofilních granulocytů se kladně nabitá MPO naváže elektrostatickou interakcí na povrch endoteliálních buněk, kde podléhá transcytóze a ukládá se v extracelulární matrix (ECM). My jsme ukázali, že se MPO váže k ECM různých buněk a purifikovaným proteinům ECM. Elektrostatická povaha těchto interakcí byla navržena na základě modulačních účinků glykosaminoglykanů. Dále, aktivita MPO byla znásobena po vazbě k vybraným proteinům ECM. Kromě toho, dříve bylo ukázáno, že se MPO váže na leukocyty a významně moduluje jejich chemotaktické funkce a zvyšuje aktivaci neutrofilů. Zde jsme studovali interakci MPO s červený