Katoličtí exulanti ze zemí Koruny české v době husitské (1419-1436) - Vodička, Ondřej (2015)
Ačkoliv je téma katolických exulantů z husitských Čech známo již více než sto let, pro jeho geografickou rozdrobenost a malý vliv na mezinárodní politické dějiny postupuje jeho zpracování velmi pomalu. Práce si proto klade za úkol shrnout dosavadní znalosti k dané problematice a rozšířit je novými doklady exulantů nejen do šířky, ale pomocí analýzy dobře dokumentovaných případů také do hloubky. Studiem narativních i diplomatických pramenů ze zahraničních regionů se tato práce snaží odpovědět i na otázky, jak zahraniční prostředí na České země a jejich problémy pohlíželo a jak přijímalo osoby odtud přicházející. Této problematice je věnována první část práce, která na dané otázky odpovídá jednak rekonstrukcí stereotypního obrazu Čecha-heretika v zahraničních kronikách, jednak také sledováním dopadu husitských válek na zahraniční prostředí prostřednictvím účetních a úředních pramenů rozličné povahy. Druhá část práce na jednotlivých případech sleduje střetávání potřeby katolíků opustit ne