Současné evropské trendy hudební výchovy a možnosti jejich aplikace na školskou výchovu v České republice - Dostálová, Šárka (2016)
Dizertační práce autorky je v plném rozsahu zaměřena na kritický rozbor vybraných současných zahraničních trendů a tendencí ve všeobecné hudební výchově, kterými se dlouhodobě zabývá evropská organizace sdružující učitele hudební výchovy European Association for Music in Schools. Výuka hudební výchovy na základních školách se potýká sXmnohými problémy, které se z pedagogické praxe promítají i do teoretické roviny hudební výchovy. Nejedná se pouze o české specifikum, ale o celoevropský fenomén, jenž se stává předmětem vědeckých konferencí a kongresů. Dizertační práce si klade za cíl zahraniční trendy v hudební výchově kriticky analyzovat, posoudit jejich přínos pro hudební výchovu a možnost jejich aplikace na koncepci hudební výchovy na základních a středních školách vXČeské Republice.