Sídelní a distribuční struktury v neolitu v regionu povodí Dyje. - Trampota, František, 1983- (2015)
V dizertaci se zabývám studiem sídelních a distribučních struktur v průběhu lineárního, vypíchaného a lengyelského keramického stylu. Teoretický základ vychází z polytetické teorie a teorie archeologických subkultur D.L. Clarka. Pojem archeologické kultury odráží kritiku M. Furholta a P. Květiny a není zde využit. Distribuční struktury jsou sledovány na základě teorie C. Renrew. Každé sídliště je popsáno na základě keramických typů, jejichž členění je chápáno podle relativních chronologií, ale bez apriorního předpokladu časových vztahů. Časový rozsah keramických skupin je stanoven na základě kalibrovaných C14 dat vztaženým k těmto skupinám. Studium sídelních struktur je rozděleno do dvou částí: vztah mezi sídlišti a vybranými aspekty přírodního prostředí (nadmořská výška, orientace svahu a sklon svahu) a společenské vztahy (jádrová hustota, lineární uspořádání sídlišť, hierarchický vztah mezi sídlišti, počet sídlišť a sídelní kontinuita a společenské hranice). Distribuční struktury ští