Sledování vydatnosti skapů v jeskyních pomocí akustických kapkoměrů - Varner, David (2016)
Hydrologické vlastnosti skapových vod poskytují cenné informace o mechanismech průchodu vody krasovým profilem. Cílem této práce bylo vyvinout zařízení na dlouhodobé sledování vydatnosti skapových vod a vyzkoušet je v praktických podmínkách. V první etapě byla vyvinuta nová metodika sledování využívající akustické kapkoměry (data loggery) vlastní konstrukce. V další etapě byly dva kapkoměry instalovány v Kateřinské jeskyni v Moravském krasu a získaná data byla vyhodnocena ve vztahu ke srážkám na povrchu. Pozornost byla věnována zejména časovému průběhu prosakování vody z povrchu do jeskyní. Při dlouhodobém měření vydatnosti skapových vod se nové data loggery plně osvědčily a poskytly relevantní data pro statistickou analýzu. V případě jednoho skapu korelovala vydatnost se srážkovou aktivitou na povrchu při zpoždění skapů za srážkami o 5-6 dní. U druhého skapu byla zjištěna stabilní dotace bez výraznějšího vlivu srážek.