Pěstounská a ústavní péče v proměnách času - Smolíková, Veronika (2015)
Rigorózní práce podává svědectví o vývoji pěstounské a ústavní péče v českých zemích, nastiňuje vznik tradice obou zdánlivě kontradiktorních způsobů realizace náhradní péče o děti bez rodinného zázemí a přibližuje jejich vývoj, účel, specifika, vzájemné odlišnosti i uplatnění v praxi. Text práce je členěn systematicky. Jednotlivé kapitoly prezentují časové úseky chronologicky řazené dle logických historicko-společenských předělů. Důraz je kladen na reflexi právního rámce, v jehož mezích byly obě jmenované formy náhradní péče realizovány. Nedílnou součástí rigorózní práce je také hodnocení dopadu obou forem náhradní péče v praxi. Teoretický výklad je z tohoto důvodu doplněn o vybrané příklady, které skutečné fungování ústavní i pěstounské péče výmluvně dokumentují. Pozornost je věnována také organizaci systému péče o děti bez rodinného zázemí a v neposlední řadě též proměnám postoje společnosti k této problematice. Rigorózní práce je vedena myšlenkou na význam komparace předchozího vývoje s dnešní situací, a to převážně s ohledem na nedávné změny v právní úpravě, které mohou zásadním způsobem ovlivnit dosavadní způsob realizace obou vybraných forem péče. Rigorózní práce předkládá komplexní pohled na problematiku pěstounské a ústavní péče u nás v období 20. století, včetně přesahu do minulosti a úvah de lege ferenda.