Obec a její orgány v českém právním systému - Rada, Daniel (2015)
Cílem mé rigorózní práce je rozbor a popis ukotvení institutu obce a obecních orgánů v českém právním systému. Na základě historického utváření společnosti se chci především zaobírat historickým vývojem obecního zřízení a jeho postupným utvářením v právním systému na českém území od historického vývoje až do dnešní moderní doby. Dále se chci zaměřit i na členění obcí nejen podle velikosti, ale i podle rozsahu jednotlivých pravomocí v samostatné i přenesené působnosti, které jim jsou naším právním řádem svěřeny. Nastíním hodnoty a principy, se kterými je české obecní zřízení pevně spjato. Zanalyzuji platnou a účinnou právní úpravu obecního zřízení obsaženou v zákoně č. 128/2000 Sb., o obcích (dále jen „obecní zřízení“ nebo „zákon o obcích“), s ohledem na jednotlivé orgány obecní územní samosprávy. Zaměřím se i na další normativní systémy upravující obecní zřízení. Porovnám naši právní úpravu obecního zřízení s platnou právní úpravou na Slovensku a v Německu. Na základě analýzy získaných poznatků navrhnu možné zdokonalení naší právní úpravy obecního zřízení. Zaměřím se současně na analýzu aspektů přímo voleného starosty obce a následně na dopady takovéto volby na činnost obce, především v souvislosti s rozhodovací pravomocí zastupitelstva.