Dispozice s nemovitým majetkem obce se zaměřením na statutární město - Burianová, Nataša (2015)
Rigorózní práce se zabývá problematikou dispozic s nemovitým majetkem obce. Po praktické stránce je zaměřena na postupy při dispozicích s nemovitým majetkem statutárního města Brna. Je analyzováno právní postavení obce jako vlastníka nemovitého majetku a majetkový základ obce, povinnosti obce při zveřejňování záměru majetkoprávní dispozice, kompetence jednotlivých orgánů obce v procesu rozhodování o dispozicích s nemovitým majetkem obce, stanovení ceny, proces schvalování dispozic s nemovitým majetkem obce a uzavření příslušné smlouvy, kontrola a dozor v dané oblasti a specifika statutárních měst a hlavního města Prahy v oblasti dispozic s nemovitým obecním majetkem. Pro komparaci byla zvolena právní úprava dispozic s nemovitým majetkem obcí na Slovensku, v Polsku a Rakousku. Práce si klade za cíl postihnout hlavní principy problematiky dispozic s nemovitým majetkem obce, a to jak po stránce teoretické, tak de lega lata s tím, že jsou jednak analyzovány nedostatky právní úpravy a navrženo jejich možné řešení, tak formulována doporučení pro praxi obcí v této oblasti.