Právní aspekty poskytování zdravotních služeb osobám ve výkonu vazby, trestu odnětí svobody a zabezpečovací detence - Svoboda, Milan; Masarykova univerzita. Katedra správní vědy a správního práva (2008- ) (2015)
Práce analyzuje po právní stránce systém poskytování zdravotních služeb v zařízeních Vězeňské služby ČR. Mapuje historický vývoj vězeňského zdravotnictví na českém území, relevantní vnitrostátní i mezinárodní právní úpravu. Součástí práce je zařazení diskutovaného tématu do správně právní nauky. V práci jsou popsány základní výkladové problémy v praxi, a to zejména z pohledu kontrolních orgánů a mezinárodních standardů. Výstupem práce jsou úvahy de lege ferenda v dané oblasti. Téma práce nabývá na aktuálnosti s ohledem na novou Koncepci českého vězeňství, která je aktuálně připravována.
The thesis mainly deals with the differences in health care which is provided to the patients outside of prison facilities in relation to the care which is available to the prisoners. The aim of my thesis is to consider if these differences comply with the legislation (including international legislation) as well as with the international standards (soft law) on the field of Council of Europe and United Nations. I focused on topical issues in relation to a new prison service conception which is beeing prepared on Ministry of Justice.
Rigorózní práce (JUDr.)--Masarykova univerzita, Právnická fakulta, 2016
Anglické resumé
Keywords: trest odnětí svobody; výkon vazby; zabezpečovací detence; zdravotní služby; enforcement of custody; health services; imprisonment; preventive detention; rigorózní práce; doctoral dissertations