Právní aspekty poskytování zdravotních služeb osobám ve výkonu vazby, trestu odnětí svobody a zabezpečovací detence - Svoboda, Milan (2015)
Práce analyzuje po právní stránce systém poskytování zdravotních služeb v zařízeních Vězeňské služby ČR. Mapuje historický vývoj vězeňského zdravotnictví na českém území, relevantní vnitrostátní i mezinárodní právní úpravu. Součástí práce je zařazení diskutovaného tématu do správně právní nauky. V práci jsou popsány základní výkladové problémy v praxi, a to zejména z pohledu kontrolních orgánů a mezinárodních standardů. Výstupem práce jsou úvahy de lege ferenda v dané oblasti. Téma práce nabývá na aktuálnosti s ohledem na novou Koncepci českého vězeňství, která je aktuálně připravována.