Sprachliche und außersprachliche Mittel der Werbung - Vergleich der deutschen und japanischen Werbung - Tesařová, Pavlína (2015)
Tématem předložené dizertační práce jsou „Jazykové a mimojazykové prostředky reklamy: srovnání německé a japonské reklamy“. Na základě kulturních dimenzí definovaných Geertem Hofstedem je korpus 290 (145 německých a 145 japonských) televizních spotů vysílaných mezi lety 2005 až 2015 podroben kvalitativní srovnávací jazykové analýze. Reklamy jsou rozděleny do pěti kategorií: potraviny a nápoje, léky a doplňky stravy, automobily, služby mobilních operátorů, cestování a volný čas. Jednotlivé příklady jsou v průběhu textu důkladně analyzovány z hlediska intertextového, intratextového i mimojazykového. Práce obsahuje rovněž šest obsáhlejších případových studií. Důraz je kladen především na aktuální jazykové tendence a formy moderního reklamního sdělení