Tschechische und deutsche Wissenschaftssprache im Vergleich. Eine kontrastive Analyse tschechischer und deutscher Wissenschaftlicher Artikel der Linguistik - Goldhahn, Agnes (2015)
Český a německý vědecký jazyk jsou si vzhledem k sousedství obou zemí a dlouhé společné historie velmi podobné. Přesto vykazují některé rozdíly, které mohou vést k iritacím a nedorozumění v interkulturním kontaktu. Tématem předložené dizertační práce jsou rozdíly v jazykovém ztvárnění českých a německých vědeckých textů, které jsou zřejmě způsobeny rozdílnými kulturními aspekty. Základ zkoumání tvoří korpus z dvanácti českých a dvanácti německých vědeckých textů z oblasti lingvistiky. Analýze byly podrobeny vnější výstavba textů a řečová jednání „Textkommentierung“, přičemž se projevují velké rozdíly zejména v oblasti personality a modality mezi českými a německými texty