Poruchy dýchání ve spánku u dětí v důsledku adeno-tonzilární hypertrofie a jejich mikrobiologické nálezy - Kraus, Jaroslav, 1972- (2015)
Práce se zabývá poruchami dýchání ve spánku u dětí způsobených adeno-tonzilární hypertrofií. Cílem práce bylo zjištění mikrobiologického profilu na sliznicích horních cest dýchacích a polykacích u dětí s poruchami dýchání ve spánku způsobených adeno-tonzilární hypertrofií a případný význam bakteriálního osídlení pro vznik onemocnění. Výzkum zahrnoval jednak běžně se vyskytující flóru, obligátní a potenciální patogeny a také Helicobacter pylori. Dalším z cílů bylo zjištění přínosu a praktické proveditelnosti celonoční polygrafie u dětí a význam v dalším diagnostickém a terapeutickém postupu. U pozitivních mikrobních nálezů je sledována citlivost na antibiotika. Je diskutován význam baktérie Helicobacter pylori pro patologii v oblasti hltanu.