Photoactivatable derivatives for chemical and biological applications: design, synthesis and mechanistic investigation - Slanina, Tomáš (2015)
Tato disertační práce je zaměřena na návrh, syntézu a studium mechanismu fotoaktivovatelných molekul. Shrnuje vybrané projekty z mého doktorského výzkumu, které byly publikovány nebo byly podány k publikaci. V teoretické části jsou shrnuty základní informace o vybraných tématech relevantních pro studované projekty, jako jsou například fotoodstupitelné chránicí skupiny, chromofory absorbující viditelné světlo, biologicky relevantní chráněné ionty a malé molekuly a fotokatalýza viditelným světlem. Část Results and Discussion je rozdělena do osmi kapitol. První kapitola se zabývá fotoodstupitelnými chránicími skupinami na bázi xanthenů. Připravili jsme první fotoodstupitelnou chránicí skupinu schopnou uvolňovat fosfáty, karboxyláty a halidy pomocí zeleného světla (λmax ~ 520 nm). Druhá část se zabývá 4-hydroxyphenacyl fluoridem, chráněným fluoridem, který může být účinně uvolněn (Φ ~ 84%) pomocí ozáření UV světlem. Mechanismus uvolnění fluoridu byl studován pomocí pikosekundové pump-probe