Žitá každodennost obyvatel horského Poreče v Makedonii - Machová, Barbora (2015)
Disertační práce mapuje a analyzuje vybrané aspekty žité každodennosti obyvatel jedné horské vesnice v Makedonii v druhé polovině 20. století a na počátku 21. století. Pojednává o regionální a lokální identitě, sociálních a duchovních stránkách každodenního života, shrnuje denní rytmus domácnosti a tematizuje práci a ekonomické strategie