Vesnický dům na Táborsku (Kozácku) a jeho vývoj v 19. století. Příspěvek k typologii lidového domu v českých zemích - Čermáková, Zuzana, 1983- (2015)
Na etnografický region Kozácko (Táborsko), který badatelé na přelomu 19. a 20. století vyčlenili především dle lidového oděvu, jsme se tentokrát zaměřili z hlediska lidového domu. Je to oblast, která bezprostředně navazuje na daleko výraznější národopisný region Blata, ale již ve 20. století označení Kozácko z povědomí obyvatel kolem města Tábor upadalo v zapomnění, proto jako vhodnější termín používáme širší označení Táborsko. Prvky tradičního vesnického domu na Blatech, především nezaměnitelná štuková výzdoba průčelí rozměrných statků s obytnou částí a mohutnou sýpkou, se v různých obměnách promítly i do severněji situovaného Táborska, jak se můžeme přesvědčit ještě na počátku 21. století. Podobu vesnického domu na Táborsku (Kozácku) jsme se pokusili objasnit na základě odborné literatury, ale také historických pramenů, jako byly mapy stabilního katastru, dle dostupné plánové i spisové dokumentace ve Státním okresním archivu Tábor i s pomocí fotografické dokumentace uložené ve vytipo