Vývoj a analýza legislativních činností Evropské komise, aneb Komise skutečně zejména exekutivou? - Opletal, David (2015)
Rigorózní práce se zabývá komplexní analýzou tolik upozaďovaných legislativních činností Evropské komise. Tyto zkoumá nejprve z hlediska historického vývoje a změn ve smluvním rámci Unie, následně pak rozebírá aktuální vliv orgánu na proces přijímání právních aktů v Unii ve všech jeho fázích. Jelikož páteř legislativních činností Komise spočívá především v přijímání aktů provádějících závazné právní akty Unie, práce se nemálo věnuje i jevu komitologie. Závěr práce poskytuje autorův názor na vhodné cesty k odstranění komplikací s realizací legislativních pravomocí Komise spojených.