Fair and Equitable Treatment Standard in International Investment Law - Štefánková, Iveta (2014)
Moderné medzinárodné dohody o ochrane zahraničných investícií takmer bez výnimky obsahujú ustanovenie, ktoré ukladá hostiteľskému štátu povinnosť poskytnúť zahraničnému investorovi spravodlivé a rovné zaobchádzanie. Rigorózna práca preto skúma jeden z najdôležitejších štandardov zaobchádzania s medzinárodnými investíciami so zameraním sa na širokú sieť medzinárodných investičných zmlúv ako i na obyčajové pravidlá medzinárodného práva. Práca sleduje súvislosti vývoja zásady spravodlivého a rovného zaobchádzania v medzinárodných dokumentoch, predovšetkým v dvojstranných zmluvách o podpore a ochrane investícií. Osobitná pozornosť je venovaná vzťahu medzi štandardom spravodlivého a rovného zaobchádzania a tzv. štandardom minimálnej úrovne zaobchádzania, ktorý je považovaný za súčasť medzinárodného obyčajového práva. Práca sa okrem iného zaoberá výkladom štandardu spravodlivého a rovného zaobchádzania v kontexte ďalších štandardov ochrany, rovnako ako i snahou medzinárodných arbitrážnych tribunálov a súdnych orgánov o určenie presného významu tohto štandardu zaobchádzania s medzinárodnými investíciami. Analýza je doplnená o vplyv správania sa zahraničného investora na jeho ochranu v rámci zásady spravodlivého a rovného zaobchádzania. Na záver práce je umiestnená kapitola o následkoch porušenia povinnosti poskytnúť tento štandard ochrany.