Dynamic Phenomena in Atmospheric Pressure Discharges - Šperka, Jiří (2015)
Cílem práce je popsat dynamické projevy plazmatu dvou typů výbojů za atmosférického tlaku - studené radiofrekvenční plazmové trysky a klouzavého výboje typu gliding arc. Tyto výboje jsou studovány především ve vzácných plynech; a to v heliu, neonu, argonu a kryptonu. Dynamika kontrahovaných filamentů plazmatu je zkoumána především pomocí optických metod, zejména rychlé digitální fotografie. Chování plazmatické trysky bylo probádáno ve fázovém prostoru proměnných výkonu a proudu plynu. Byly pozorovány tři různé dynamické módy vláken kontrahovaného plazmatu; z nich byly dva self-organizované a jeden chaotický. V chaotickém módu byly pozorovány striace plazmatu a rozličné struktury uspořádání plazmatu v prostoru a čase. V případě klouzavého výboje bylo chování plazmatu studováno i za uměle zvýšené gravitace (až 18 g), které bylo dosaženo pomocí centrifugy. Nárůst vztlakové síly za zvýšené gravitace silně ovlivnilo pohyb výbojového kanálu, zejména frekvenci jeho klouzání.