Kardiovaskulární rehabilitace po akutní koronární příhodě - Vysoký, Robert, 1980-; Fiala, Jindřich, 1959-; Masarykova univerzita. Ústav podpory a ochrany zdraví (2015)
Preskripci optimální formy a bezpečné intenzity pohybové aktivity odborně garantují intervenční tréninkové programy. Tyto jsou součástí II. fáze Kardiovaskulární rehabilitace, která je klíčovým bodem v celém preventivním procesu u nemocných s ischemickou chorobou srdeční. Dochází zde k hemodynamické adaptaci pacienta na běžnou fyzickou zátěž, k postupnému zvyšování aerobní kapacity a k osvojování si principů pravidelného aerobně-odporového tréninku. Cílem práce bylo posoudit vliv modifikovaného aerobně-odporového tréninku na vybrané zátěžové parametry a rozdíly ve sledovaných parametrech u jednotlivých věkových skupin u nemocných po akutní koronární příhodě. Do studie bylo zařazeno 106 pacientů (85 % mužů) průměrného věku 60,4 ± 10,9 let s ejekční frakcí levé komory 57,4 ± 7,2 %. Jednalo se o pacienty po akutním koronárním syndromu. Doba od vzniku akutní koronární příhody do zahájení intervenčního tréninkového programu byla 35 ± 8 dnů, u nemocných po aortokoronárním bypassu 50 ± 16 dnů
Interventional cardiovascular training programs provide a prescription of optimal form and safe intensity. They are part of the second phase of cardiovascular rehabilitation which is a key point in the whole preventive care for patients with coronary artery disease. The patients are hemodynamically adapted to a normal physical load, their aerobic capacity is gradually increased, and they learn principles of regular aerobic-resistance exercise. The aim of this study is to assess an impact of modified aerobic-resistance exercise on cardiorespiratory parameters in patients after acute coronary event, and evaluate the differences between monitored parameters in different age groups. The study was conducted on a group of 106 patients (85 percent of men) of an average age of 60.4 ± 10.9 years, with left ventricular ejection fraction of 57.4 ± 7.2 percent. All subjects went through an acute coronary event. The time elapsed between the occurence of a coronary event and the beginning of the tra
Vedoucí práce: Jindřich Fiala
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2015
Keywords: akutní koronární syndrom -- prevence a kontrola; akutní koronární syndrom -- rehabilitace; cvičení; ischemická choroba srdeční; kardiovaskulární nemoci -- prevence a kontrola; kardiovaskulární nemoci -- rehabilitace; odporový trénink; Acute Coronary Syndrome; Cardiovascular Diseases; Exercise; Myocardial Ischemia; Resistance Training; disertace; dissertations