Úloha zánětu u Parkinsonovy choroby - Dufek, Michal (2015)
V posledních letech bylo publikováno mnoho důkazů o podílu zánětu na neurodegeneraci u Parkinsonovy nemoci (PN). Vyšetřili jsme u pacientů s PN sérové hladiny imunomarkerů a jejich koncentrace jsme korelovali se stupněm motorického a kognitivního postižení. Dále jsme zjištovali, zda abnormity imunomarkerů, nemají vztah k mortalitě. Nalezli jsme abnormity v sérových koncentracích některých prozánětlivých imunomarkerů (TNF-α and IL-2) ale nepotvrdili jsme korelaci mezi jejich sérovou koncentrací a tíží motorických nebo kognitivních sympotmů. Hodnota IL-6 byla signifikantně vyšší u zemřelých pacientů než u těch, kteří byli v době kotnroly po 4 letech stale naživu. Zvýšení IL_6 a věk byly hlavními nezávislými riziky mortality.