Memory processing in intracerebral recordings - Štillová, Klára (2015)
Úvod: Cílem naší práce bylo detekovat zapojení posteriorního mediálního kortexu (PMC), předních talamických jader (ANT) a hipocampu v procesech rozpoznávání a vybavování paměťových stop při plnění obrazových (vizuálních) a slovních paměťových úkolů. Metody: Zkoumali jsme intracerebrální záznamy u pacientů, kandidátů epileptochirurgické léčby epilepsie, kteří měli implantovány hluboké mozkové elektrody v oblasti retrospleniálního cingula, precuneu, cuneu, linguálního gyru, hipocampu, a dále u pacientů s farmakorezistentní epilepsii, kteří byli indikováni k hluboké mozkové stimulaci (DBS) ANT a měli implantovány elektrody oboustranně v ANT. Nahrávali jsme kognitivní evokované potenciály (ERP) při plnění obrazových (vizuálních) a slovních (verbálních) úkolů v paměťových procesech zapamatování a následně rozpoznávání prezentovaných podnětů. Výsledky: V hipokampu jsme zaznamenali ERP v průběhu zapamatování a rozpoznávání u obou testovaných modalit. V PMC a ANT jsme zaznamenali ERP u obou vizuálních úkolů a dále v průběhu rozpoznávání slov. Nezachytili jsme žádné ERP v průběhu zapamatování slov jak v oblasti PMC, tak ani v ANT. ERP byly zaznamenány v průběhu rozpoznávání u obou modalit (vizuální a verbální) v oblast ANT předcházeli ERP (P300 like potenciál), zachycené v hipocampu.