Synthesis and applications of some photoactivatable compounds - Al Anshori, Jamaludin (2015)
Předkládaná disertační práce se skládá ze čtyř projektů, které se zabývají syntézou a aplikacemi fotoaktivovatelných sloučenin. Náplní prvního projektu byla syntéza a charakterizace nových fenylselanyl- and phenyltellanyl- analogů BODIPY chromoforu. Pomocí fluorescenční a tranzientní spektroskopie byly studovány fotofyzikální vlastnosti těchto analogů a získané údaje byly porovnány s údaji pro deriváty BODIPY obsahující atomy iodu a chloru. Kvantová účinnost fluorescence byla v případě nových derivátů nižší, zatímco kvantová účinnost mezisystémového přechodu rostla v pořadí H→Cl→Se/I→Te substituce v důsledku efektu těžkého atomu. 3-Fenyltellanyl- derivát vykazoval ze zkoumaných látek nejůčinnější mezisystémový přechod. Druhý projekt se zabýval syntézou alifaticky substituovaných fluoresceinů a studiem jejich interakcí s DDQ v základním i excitovaném stavu. Získané poznatky byly využity při plánování fotochemické přípravy xanthen-9-karboxylové kyseliny. Cílem třetího projektu b