Synthesis and studies of biologically relevant photoactivatable compounds - Angel Panamparambil Antony, Lovely (2015)
Tato dizertace obsahuje tři části, na kterých jsem se podílela během svého doktorského studia. Všechny tři projekty jsou zaměřeny na syntézu a studium fotoaktivovatelných sloučenin. V prvním projektu byla navržena a vyvinuta nová fotoodstupitelná chránicí skupina pro fosfáty a karboxylové kyseliny, která je rozpustná ve vodě a má vysoký molární absorpční koeficient ve viditelné oblasti spektra. Struktura této nové chránicí skupiny je založena na chromoforu na bázi 7-hydroxykumarin-4-yl-methylu, který byl formálně rozšířen o jeden aromatický kruh na 9-yl-methyl-xanthenový analog. Rozšíření kumarinového konjugovaného aromatického systému vedlo k podstatnému posunu absorpčního maxima do viditelné oblasti spektra. Fotochemie nově připravených látek byla podrobně studována a bylo zjištěno, že meziprodukt, -lakton, je krátce žijící reaktivní molekula, která efektivně podléhá dekarbonylaci. V dalším projektu jsme představili první příklad molekuly uvolňující oxid uhelnatý (photoCORM), xant