Podpora výuky předmětu Operační výzkum pro bakalářské studium s ekonomickým zaměřením - Kubišová, Andrea (2015)
Tato disertační práce je věnována budování předmětu Operační výzkum pro bakalářské studium s ekonomickým zaměřením. Teoretická část je věnována popisu objektu zkoumání vědní disciplíny Operační výzkum, pozornost je soustředěna převážně na oblast lineárního programování. Po historickém přehledu následuje popis typických úloh a optimalizačních metod, je také provedena klasifikace výukového i profesionálního optimalizačního softwaru. Obsahuje také publikované pasáže porovnání klasického vyjádření optima při přesných hodnotách parametrů úlohy lineárního programování s jeho vyjádřením za nejistoty těchto parametrů pomocí intervalové a fuzzy analýzy. Praktická část je věnována samotnému sestavení náplně předmětu Operační výzkum, hlavním cílem bylo vytvoření vlastní podpory pro výuku: skriptum a pracovní listy pro jednotlivá cvičení s ohledem na matematické znalosti a dovednosti současných studentů. Jejich elektronické verze jsou přiloženy na CD.