Kvalita života u jedinců s bolestí - Schneiderová, Michaela (2015)
Disertační práce je zaměřena na kvalitu života jedinců s bolestí. Obsahově je rozdělena do dvou částí (teoretické a empirické). První část umožňuje teoretický vhled do problematiky a analýzu stavu pro realizaci empirické studie. Spočívá v popisu kvality života (definice, sféry implementace pojmu, významná historická fakta, pojetí, diagnostice) a bolesti (definice, etiopatogeneze, klasifikační diferenciace, diagnostické hodnocení, terapeutické techniky). Empirická část byla založena na kvantitativní studii metodou dotazníkového průzkumu u seniorů žijících v domově pro seniory s chronickou nenádorovou bolestí. Z analýzy dat vyplynula potřeba využívání objektivizujících hodnotících a měřících technik, jak ke zjištění funkčního stavu seniorů (FAQ, MMSE, GDS), tak i k posuzování kvality života z pohledu biologické, psychické i sociální dimenze. Zjištěny byly významné determinující faktory ovlivňující kvalitu života seniorů v bolestí jak v oblasti biologické (např. spánek), tak psychické (na