Optimalizace diagnostiky a léčby pacientů s imunitní trombocytopenií - Červinek, Libor (2015)
Optimalizace diagnostiky a léčby pacientů s imunitní trombocytopenií Disertační práci tvoří komentovaný soubor publikovaných prací doktoranda týkajících se moderní diagnostiky a léčby ITP a poznatků směřujících k její optimalizaci. Studie provedená v Jihomoravském kraji ukázala incidenci ITP 6 pacientů na 100 000 obyvatel a rok. Byla vytvořena diagnostická a léčebná doporučení stran ITP pro Českou republiku. Výsledky analýzy použití intravenózních imunoglobulinů v léčbě ITP ukázaly léčebnou odpověď u 80 % pacientů. Výsledek analýzy použití rituximabu u ITP ukázal, že v šesti měsících po léčbě bylo dosaženo léčebné odpovědi u 72 % pacientů. Byla popsána skupina 11 pacientů s ITP, u nichž bylo po léčebě agonisty trombopoetinového receptoru dosaženo trvalé remise onemocnění. Výsledkem vyšetřování kostní dřeně u pacientů léčených agonisty trombopoetinového receptoru byla prokázána progrese fibrózy u 6,9 % ze 131 vyšetření kostní dřeně.