Dvouparametrické bifurkace v LPA modelu - Hajnová, Veronika (2015)
Tato rigorózní práce se věnuje bifurkační analýze LPA modelu. V teoretické části jsou popsány vybrané jednoparametrické a dvouparametrické bifurkace. Jsou zde uvedeny věty o jejich normálních formách a související teorie. V praktické části je analyzován LPA model. Jsou zde nalezeny pevné body modelu, variety jednoparametrických a vybraných dvouparametrických bifurkací. Konkrétně je sestaven kompletní bifurkační diagram v okolí silné 1:2 rezonance a Chencinerovy bifurkace, které společně způsobují dosud v literatuře nevysvětlené kvalitativní změny v dynamice populace potemníků (Tribolium). V této oblasti parametrů může, vlivem drobných (ne nutně náhodných) perturbací, docházet k velmi komplikovanému chování, které bylo doposud vysvětlováno pouze vznikem deterministického chaosu, který se objevuje v jiné parametrické oblasti. Práce je rozšířením mé diplomové práce.