Studium změn biochemických parametrů u pacientů se srdečním onemocněním - Tomandlová, Marie (2015)
Biochemické markery pomáhají při posuzování rizika vzniku srdečního onemocnění, důležité jsou při jeho diagnostice a nemalou měrou mohou přispět k odhadu prognózy a k rizikové stratifikaci pacientů. Cílem práce bylo vyhodnotit přínos znalosti koncentrací zejména pentraxinu 3 (PTX3) a 8-hydroxy-2'-deoxyguanosinu (8-OHdG) pro pacienty s akutním infarktem myokardu a kardiogenním šokem, dále pak vyhodnotit význam znalosti koncentrace solubilního „suppression of tumorigenicity 2“ proteinu (sST2) pro pacienty se srdečním selháním se zachovanou normální ejekční frakcí levé komory a dušností nejasného původu. Hodnoceny byly časové změny koncentrací PTX3 a 8-OHdG, vzájemné vztahy PTX3 a 8-OHdG s vybranými markery (zánětlivými markery, markery oxidačního stresu a markery reflektující produkci oxidu dusnatého), riziko mortality a vztah koncentrace sST2 k závažnosti srdečního selhání se zachovanou normální ejekční frakcí levé komory.