Peroxidace lipidů spojená s obrannou reakcí rostlin - Ptáčková, Nikola (2015)
Rostliny jsou během svého života napadány širokou škálou patogenních organismů. Aby přežily, vyvinuly si obrannu zajišťující rychlé rozpoznání útočícího patogenu a indukci obranných mechanismů vedoucích k jeho usmrcení. V rámci předkládané práce byl sledovaný vliv mutantních proteinů kryptogeinu (protein z patogenní oomycety Phytophthora cryptogea) s pozměněnými schopnostmi vázat/přenášet steroly nebo se změněným povrchovým nábojem na indukci obranné reakce u Nicotiana tabacum. Byly stanoveny děje rané fáze obranné reakce jako je produkce NO i děje fáze pozdní, mezi které patří indukce nekrózy rostlinného pletiva a reakce s tímto procesem spojené jako je např. peroxidace lipidů, nebo indukce SAR. Bylo zjištěno, že aktivita kryptogeinu nezávisí ani tak na změně konformace ω-smyčky, ke které dochází po vazbě sterolů, jako spíše na celkovém povrchovém náboji proteinu, správném rozložení náboje na povrchu proteinu a na přítomnosti specifických aminokyselin ve struktuře proteinu. Výsledky t