Texture-Based Image Description in Fluorescence Microscopy - Majtner, Tomáš; Kozubek, Michal, 1974-; Masarykova univerzita. Katedra počítačové grafiky a designu (2015)
Návrh a vývoj různých nástrojů zpracování obrazu pro konkrétní vědecké i diagnostické účely je stále žhavým tématem výzkumu. V současné době mají lékaři snadný přístup k velkému množství snímků z různých zařízení a přístrojů. Analýza těchto snímků, které jsou obvykle v několika modalitách (CT, MRI, rentgenové snímky, atd.), je velice důležitá a přesné automatické nebo poloautomatické nástroje jsou nejen užitečné, ale i silně vyžadované. Protože neexistuje žádný univerzální přístup, který by se dal použít k analýze všech typů snímků, jsou nové metody optimalizované pro jednotlivé typy snímků předmětem výzkumu. V posledních desetiletích se ohnisko zájmu biomedicínského výzkumu, a zvláště fluorescenční mikroskopie, postupně přesouvá od konvenčních 2D snímků do 3D. Primárním důvodem je rostoucí přesnost 3D snímaní, jež přináší přesnější zkoumání celého zachyceného objektu. To otevírá nové možnosti ke zlepšení různých stávajících 2D algoritmů, které původně nebyly určeny pro práci s 3D vstu
The design and development of various image processing tools and algorithms for specific scientific as well as diagnostic purposes is still a hot topic. Currently, physicians have easy access to large amount of images from various capturing devices. The analysis of these images, which usually appear in several modalities (CT, MRI, X-ray, etc.), is very important and precise automated or semi-automated tools are not only useful but strongly required here. Since there is no universal approach to be used for the analysis of all types of images, new methods optimal for particular image types are being introduced by researchers. In the recent decades, the focus of interest in biomedical imaging and especially in the fluorescence microscopy progressively moves from the conventional 2D images to volumetric 3D images. The reasons for this shift are primarily connected with the increasing precision of 3D acquisition, which brings more accurate examination of the entire object. This opens new ch
Vedoucí práce: Michal Kozubek
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Fakulta informatiky, 2015
Keywords: biomedicína; počítačové zpracování obrazu; fluorescenční mikroskopie; trojrozměrné zobrazování; trojrozměrná grafika; three-dimensional graphics; biomedicine; computer image processing; fluorescence microscopy; three-dimensional imaging; disertace; dissertations