Texture-Based Image Description in Fluorescence Microscopy - Majtner, Tomáš (2015)
Návrh a vývoj různých nástrojů zpracování obrazu pro konkrétní vědecké i diagnostické účely je stále žhavým tématem výzkumu. V současné době mají lékaři snadný přístup k velkému množství snímků z různých zařízení a přístrojů. Analýza těchto snímků, které jsou obvykle v několika modalitách (CT, MRI, rentgenové snímky, atd.), je velice důležitá a přesné automatické nebo poloautomatické nástroje jsou nejen užitečné, ale i silně vyžadované. Protože neexistuje žádný univerzální přístup, který by se dal použít k analýze všech typů snímků, jsou nové metody optimalizované pro jednotlivé typy snímků předmětem výzkumu. V posledních desetiletích se ohnisko zájmu biomedicínského výzkumu, a zvláště fluorescenční mikroskopie, postupně přesouvá od konvenčních 2D snímků do 3D. Primárním důvodem je rostoucí přesnost 3D snímaní, jež přináší přesnější zkoumání celého zachyceného objektu. To otevírá nové možnosti ke zlepšení různých stávajících 2D algoritmů, které původně nebyly určeny pro práci s 3D vstu