Neuropsychologický profil u pacientů s první epizodou schizofrenie - Stehnová, Iva; Přikrylová Kučerová, Hana, 1977-; Masarykova univerzita. Psychiatrická klinika (2015)
Kognitivní deficit u schizofrenie je považován za klíčový příznak tohoto závažného duševního onemocnění. V posledních dvou dekádách bylo tomuto tématu věnováno poměrně velké množství literatury, nicméně doposud nebyla nalezena úplná shoda o profilu, dynamice ani příčinách a době vzniku kognitivního deficitu u této skupiny pacientů. Kognitivní deficit u schizofrenie bývá často dáván do souvislosti s přítomností psychopatologie, kvalitou života a úrovní psychosociálního fungování. Metody. Naše studie se snaží se postihnout vývoj kognitivních schopností a kvalitu života u pacientů se schizofrenií, konkrétněji zmapovat kognitivní výkonnost a úroveň subjektivně vnímané kvality života během první epizody schizofrenie a rok poté. 82 hospitalizovaných pacientů s diagnózou paranoidní schizofrenie podstoupilo komplexní neuropsychologické vyšetření mezinárodně využívanými neuropsychologickými metodami. Za nástroj pro exploraci kvality života jsme si zvolili dotazník Subjective Quality of Life Analysis.
Cognitive impairment in schizophrenia is recognized as the core symptom of this serious mental illness. In the last two decades, there has been a considerable amount of literature published on the topic. However, no mutual consent has been reached as to the profile, dynamics, the cause nor the onset of cognitive impairment in schizophrenia patients. Cognitive impairment in schizophrenia is rather often associated with the presence of psychopathology, quality of life, and psychosocial functioning. The study is concerned with development of cognitive abilities and quality of life in schizophrenia patients, specifically it aims to explore cognitive performance and peceived quality of life in the first episode of schizophrenia and one year later. 82 paranoid schizophrenia inpatients completed comprehensive neurosychological assessment which consisted of internationally used neuropsychological assessment tools. Subjective Quality of Life Analysis (SQUALA) was applied to assess quality of life.
Vedoucí práce: Hana Přikrylová Kučerová
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2015
Keywords: cognitive performace; kognitivní poruchy; kognitivní výkon; kvalita života; neuropsychologie; paranoidní schizofrenie; Cognition Disorders; Neuropsychology; Quality of Life; Schizophrenia, Paranoid; disertace; dissertations