Neuropsychologický profil u pacientů s první epizodou schizofrenie - Stehnová, Iva (2015)
Kognitivní deficit u schizofrenie je považován za klíčový příznak tohoto závažného duševního onemocnění. V posledních dvou dekádách bylo tomuto tématu věnováno poměrně velké množství literatury, nicméně doposud nebyla nalezena úplná shoda o profilu, dynamice ani příčinách a době vzniku kognitivního deficitu u této skupiny pacientů. Kognitivní deficit u schizofrenie bývá často dáván do souvislosti s přítomností psychopatologie, kvalitou života a úrovní psychosociálního fungování. Metody. Naše studie se snaží se postihnout vývoj kognitivních schopností a kvalitu života u pacientů se schizofrenií, konkrétněji zmapovat kognitivní výkonnost a úroveň subjektivně vnímané kvality života během první epizody schizofrenie a rok poté. 82 hospitalizovaných pacientů s diagnózou paranoidní schizofrenie podstoupilo komplexní neuropsychologické vyšetření mezinárodně využívanými neuropsychologickými metodami. Za nástroj pro exploraci kvality života jsme si zvolili dotazník Subjective Quality of Life Analysis.