Molekulární faktory vývoje chlupových folikulů - Veselá, Barbora, 1986- (2015)
Chlupové folikuly jsou orgány odvozené z ektodermu, jejichž vývoj je řízen epitelo-mesenchymovou interakcí. Během života organismu podstupují cyklické fáze růstu, programované buněčné smrti a klidu. Obnova chlupových folikulů je dána aktivací somatických kmenových buněk. Z klinického hlediska jsou chlupové folikuly významné díky pravidelnému stádiu fyziologické apoptózy a přítomností kmenových buněk ektodermálního původu. Cílem této práce bylo metodami molekulární histologie vytvořit expresní analýzu molekulárních faktorů podílejících se na vývoji a růstu chlupových folikulů na modelovém organismu myši a detekovat nové molekuly, které dosud nebyly popsány v souvislosti s těmito procesy. Práce se zaměřila na transkripční faktory z rodiny Myb a jejich souvislost s aktivací kmenových buněk a na apoptotickou i neapoptotickou expresi proteinů z rodiny Bcl-2, Fas-ligandu a kaspáz. U Myb proteinů bylo prokázáno, že se uplatňují při vývoji chlupových folikulů, ale jejich exprese není totožná