Interakce při vývoji kostí a přilehlých struktur: zapojení vybraných signálních molekul - Oralová, Veronika; Matalová, Eva, 1973-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2015)
Vznik a vývoj kostí, osteogeneze, je regulovaný proces, který je provázen dvěma různými formami osifikace. Většina kostí podstupuje endochondrální osifikaci zahrnující tvorbu chrupavky (chondrogenezi). U intramembranózní osifikace je kost tvořena přímou diferenciací mezenchymových buněk do osteoblastů. Přesto, že je již známa celá řada molekul a signálních drah, které s osteogenezí souvisejí, stále se objevují další poznatky. Cílem této práce byl výzkum nových interakcí a funkční analýza nových kandidátních molekul s modulačním potenciálem v chondrogenezi s využitím modelů dlouhých kostí myších končetin a souvisejících přístupů in vitro. Druhá část práce byla zaměřena na unikátní komplex alveolární (intramembranózní) kosti s dalšími tvrdými tkáněmi (zubu). Zde byly detekovány časoprostorové souvislosti exprese molekul, specifikován osteogenní potenciál peridentálních mezenchymových populací buněk a sledován vliv molekulárních faktorů na utváření nemineralizovaného rozhraní zubů a kostí
Bone formation and development of bone (osteogenesis) is a highly regulated process that is accompanied by two distinct forms of ossification. Most of the bone undergoes endochondral ossification including the formation of cartilage (chondrogenesis). Intramembranous bone formation is characterised by direct differentiation of mesenchymal cells into osteoblasts. Although a wide range of molecules and signaling pathways related to osteogenesis has been already known, there are still more knowledge to be discovered. The aim of this thesis was to investigate new interactions and provide functional analysis of novel candidate molecules with modulating potential in chondrogenesis using the murine model of limb long bones and related in vitro approaches. The second part was focused on the unique complex of alveolar (intramembranous) bones and other hard tissues (teeth). Here were detected spatiotemporal interactions of the molecular expression, osteogenic potential of peridental mesenchymal c
Vedoucí práce: Eva Matalová
Součástí přílohy je pět separátních článků
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2015
Keywords: chondrogeneze; kostní morfogenetické proteiny; odontogeneze; osifikace; osteoblasty; osteogeneze; processus alveolaris; protoonkogenní proteiny c-myb; signální transdukce; ossification; Alveolar Process; Bone Morphogenetic Proteins; Chondrogenesis; Odontogenesis; Osteoblasts; Osteogenesis; Proto-Oncogene Proteins c-myb; Signal Transduction; disertace; dissertations