Interakce při vývoji kostí a přilehlých struktur: zapojení vybraných signálních molekul - Oralová, Veronika (2015)
Vznik a vývoj kostí, osteogeneze, je regulovaný proces, který je provázen dvěma různými formami osifikace. Většina kostí podstupuje endochondrální osifikaci zahrnující tvorbu chrupavky (chondrogenezi). U intramembranózní osifikace je kost tvořena přímou diferenciací mezenchymových buněk do osteoblastů. Přesto, že je již známa celá řada molekul a signálních drah, které s osteogenezí souvisejí, stále se objevují další poznatky. Cílem této práce byl výzkum nových interakcí a funkční analýza nových kandidátních molekul s modulačním potenciálem v chondrogenezi s využitím modelů dlouhých kostí myších končetin a souvisejících přístupů in vitro. Druhá část práce byla zaměřena na unikátní komplex alveolární (intramembranózní) kosti s dalšími tvrdými tkáněmi (zubu). Zde byly detekovány časoprostorové souvislosti exprese molekul, specifikován osteogenní potenciál peridentálních mezenchymových populací buněk a sledován vliv molekulárních faktorů na utváření nemineralizovaného rozhraní zubů a kostí