Ekologie vybraných mikroorganizmů přenášených klíšťaty - Venclíková, Kristýna; Rudolf, Ivo, 1978-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2015)
Předložená dizertační práce je koncipována jakou soubor komentovaných publikací. Práce se věnuje problematice bakteriálních a protozoárních infekcí přenášených klíšťaty obecnými (Ixodes ricinus). Ve středu zájmu jsou především agens patogenní pro člověka, která byla vybrána vzhledem k jejich relevanci v Evropě a České republice. Klíšťata I. ricinus jsou nejrozšířenějším druhem na území České republiky. Jakožto vektory přenosu infekcí jsou kompatibilní s celou řadou agens, která mají epidemiologický význam nejen pro člověka, ale i pro zvířata. Tato práce se věnovala konkrétně bakteriím Rickettsia spp., A. phagocytophilum, „Candidatus Neoehrlichia mikurensis“ a eukaryotnímu organizmu Babesia spp. a jejich detekci v klíšťatech periodicky sbíraných na třech vytipovaných lokalitách představujících tři různé ekosystémy: urbánní (zámecký park Valtice), přírodní (Pohansko) a zemědělský (pastviny Suchovské Mlýny). Genomická DNA izolovaná z jednotlivých klíšťat byla analyzována metodami molekulá
Presented dissertation thesis is compiled as a collection of commented publications. This thesis deals with bacterial and protozoan infections transmitted by Ixodes ricinus ticks. The focus is mainly on agents with pathogenic potential for human. All agents have been selected according to their importance for public health in Europe and the Czech Republic. Ixodes ricinus ticks are the most common tick species in the Czech Republic. They are compatible with several pathogens and fulfil the role of transmission vector. Presented thesis dealt with bacteria Rickettsia spp., A. phagocytophilum, „Candidatus Neoehrlichia mikurensis“, and an eucarytotic organism Babesia spp. detection in ticks. Ticks were collected periodically at selected study sites representing three different ecosystems: urban (park Valtice), natural (Pohansko), and agricultural (pastureland Suchovské Mlýny). Genomic DNA from ticks was isolated and analyzed by molecular techniques (PCR, hybridization, sequencing). Prevale
Vedoucí práce: Ivo Rudolf
Součástí příloh jsou tři separátní publikace
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2015
Text český, separáty v angličtině
Keywords: Anaplasma phagocytophilum; Babesia; Borrelia burgdorferi; Candidatus Neoehrlichia mikurensis; ekologie mikroorganismů; izolace DNA; klíště obecné; klíště; polymerázová řetězová reakce; průřezové studie; Rickettsia; DNA extraction; Ixodes ricinus; microbial ecology; Cross-Sectional Studies; Polymerase Chain Reaction; Česko; Czechia; komentáře; disertace; commentaries; dissertations